Podelite

Vršačka kula

Vršačka kula, poznata i kao Vršački zamak, je tvrđava sagrađena u XV. veku i nalazi se na Vršačkom bregu u Vršcu na nadmorskoj visini od 399 metara.

Od celog kompleksa najočuvanija je Donžon kula, ali 2009. godine je započeta rekonstrukcija kako bi se izrenovirala cela Vršačka kula. Tada je doneta odluka da se Vršačka kula nazove Vršački zamak.

Tokom arheoloških istraživanja krajem 20. veka otkriven je veliki broj pokretnih nalaza. Kula je prograšena nepokretnim kultirnim dobrom od velikog značaja od 1991. godine i zaštićena je kao spomenik kulture još od 1948. godine.

Postoje dve teorije o nastanku ove kule. Po turskom putniku, Evliya Çelebi, kulu je sagradio Srpski despot Đurađ Branković. Istoričari smatraju da je kula sagrađena posle pada Smedereva 1439. godine. U svojoj gradnji kula sadrži elemente jako slične onima od Smederevske kule i kule oko Manastira Manasija.

Druga teorija tvrdi da je Vršačka kula ostatak srednjovekovne tvrđave poznate kao Erdesumulu. Međutim, izvori tvrde da je lokacija ovog grada i tvrđave bilo dalje na istoku, na reci Karaš u današnjem rumunskom Banat.

Podelite
Uštedite na sledećem putovanju
Ostavite nam e-mail adresu i prvi ćete dobiti najbolje popuste i ponude meseca.
Ne propustite najbolje ponude za odmor.