Podelite

Kanjon Jerme - skriveni dragulj prirode

Za istinske ljubitelje divlje i neukrotive prirode, kanjon Jerme je mesto koje obavezno treba posetiti, jer ostavlja bez daha i one koji se prvi put tu nađu, kao i redovne posetioce. Ovo magično mesto je manje poznato i ne toliko zastupljeno u turističkim vodičima, ali svojom prirodom i brojnim sadržajima koje nudi može da parira mnogim popularnim destinacijama.

Kanjon je ušuškan na tromeđi Dimitrovgrada, Pirota i Babušnice, prati celom dužinom reku Jermu, pritoku Nišave koja izvire na Vlasinskoj visoravni i celom svojom dužinom od 74 km stvara kanjon nestvarne lepote koja razoružava i uliva strahopoštovanje prema planinskim gromadama koje se uspinju sa obe strane reke. Zato ne čudi što se ovaj predeo ponekad naziva i ‘divljim Zapadom’ Srbije.

Upravo je izgled ovog kanjona ono što privlači posetioce, i zbog čega mu se često vraćaju. Krasi ga titula najužeg kanjona u svetu, jer je njegova širina tek oko 1,5 metar, što još više doprinosi utisku strmine i ušuškanosti između dva masiva.

Ovo je jedno od retkih mesta koje je zaobišao masovni turizam i prevelik uticaj ljudske ruke, o čemu svedoči i činjenica da je kanjon sve do 1927. godine bio potpuno neprohodan, što je umnogome uticalo na očuvanje njegove autentičnosti.

Prirodna bogatsva ovog kraja su brojna, počevši od same reke koja svojom neustrašivom snagom i brzinom krči put između planina, preko brojnih biljnih i životinjskih vrsta, pećina i krečnjačkih oblika koji podsećaju na one u Đavoljoj varoši.

Najlakši i najčešći način dolaska do kanjona je preko Pirota, gde se prati odvajanje za manastir Sukovo, koje dalje vodi ka unutrašnjosti kanjona.

Najbolji način da se poseti i istinski doživi kanjon Jerme je planinarenje. Pešači se po kozjim stazama, što dovodi do još jačeg osećaja povezanosti sa prirodom. Ipak, to se preporučuje malo iskusnijim planinarima. Uske staze vodiće vas duboko kroz kanjon i pružiti neverovatne poglede na reku i planine koje je okružuju.

Pored prirodnih bogatstava, ovaj kraj ima da ponudi i brojne kulturno - istorijske znamenitosti koje vredi spomenuti i posetiti. Najpre, ovaj kraj je poznat po tri manastira - Sukovo, Poganovo i Temska. Posebno se ističe manastir Temska, posvećen Svetom Đorđu, podignut u 14. veku, na temeljima nepoznatog hrama koji datira iz 11. veka, od strane braće Dejanovića, rođaka cara Dušana. Manastir je nadaleko poznat i po svojoj isceliteljskoj tradiciji, te ćete ovde moći da nabavite raznovrsne meleme i čajeve napravljene od prirodnih sastojaka.

Manastir Poganovo datira iz 15. veka i smatra se jednim od najznačajnih spomenika kulture koji oduševljava svojom arhitekturom, pozicijom tik uz reku Jermu i freskama koje spadaju u red najznačajnih tog perioda. Manastir je posvećen Jovanu Bogoslovu, a njegova istorija se vezuje za cara Konstantina i njegovu majku Jelenu, čija su imena i uklesana na zapadnoj strani hrama.

U blizini kanjona nalazi se Zvonička banja, mesto na kome se možete relaksirati i odmoriti. Ovo mesto ujedno predstavlja i završetak kanjona Jerme i nalazi se nedaleko od manastira Poganovo.

Retko koja mesta u Srbiji mogu se pohvaliti ovako očuvanom prirodom, sačuvanom od ljudskog uticaja i tekovina savremenog života, kao kanjon Jerme. Ne samo što će probuditi istraživački duh, već će vam pružiti i preko potreban mir i jedinstvo sa prirodom, koja na ovom mestu velikodušno pokazuje svu svoju lepotu i moć.

Podelite
Uštedite na sledećem putovanju
Ostavite nam e-mail adresu i prvi ćete dobiti najbolje popuste i ponude meseca.
Ne propustite najbolje ponude za odmor.