Podelite

Krupajsko vrelo, prirodna oaza Istočne Srbije

Ako ste u potrazi za pravom avanturom po Srbiji i spremni ste da pođete stazama kojima se ređe ide, onda je Krupajsko vrelo prava destinacija za Vas. Ukoliko ste već videli fotografije sa ove lokacije, verovatno ste, kao i većina, bili iznenađeni da se nešto ovako egzotično nalazi kod nas. Tirkizna i čista voda, bujno zelenilo i netaknuta priroda stvaraju ambijent koji mnoge asocira na daleke predele, a zapravo se nalazi mnogo bliže nego što ste pretpostavljali.

Gde se nalazi i šta je zapravo Krupajsko vrelo ?

Ukoliko se odlučite da ovog leta krenete na Krupajsko vrelo, put Vas vodi ka zapadnom podnožju planine Beljanice. Ovaj lokalitet smešten je oko 35 km od Žagubice, između sela Krupaja i Milanovac, a sa desne strane Krupajske reke. Idealno vreme za posetu su prolećni i letnji meseci zbog bujne sezonske vegetacije i zelenila koji doprinose egzotičnom ambijentu vrela. Krupajsko vrelo pripada tipu kraških vrela, zaštićeno je kao spomenik prirode od nacionalnog značaja i svakako predstavlja jedno od najreprezentativnijih vrela u Srbiji.

Izuzetno čista i hladna voda ima prosečnu temperaturu od 9℃ do 11℃ i nekada je u mlazevima izbijala iz pećine, dok 1945. nije sagrađena brana. Betonska brana je izmenila izgled ovog lokaliteta i obrazovala prostor na kome se danas nalazi jezero, nastalo akumulacijom vode iz vrela. Ovo jezero je izuzetno malih dimenzija, ima oko 40 m dužine i 17 m širine, ali upravo ono predstavlja glavnu atrakciju i mesto ka kome svi gravitiraju. U tom delu voda je čista i providna, te se može videti do 5-6m u dubinu. Takođe, šetnja uz potok ovog vrela koji se uliva u Krupajsku reku nije ništa manje živopisna od samog jezera.

Vrelo obavijeno Vlaškom magijom i legendom Homolja

Kako su vlaška magija i legende tipične za ovo podneblje, naravno da nisu mogle da zaobiđu ni ovo mistično mesto. Za Krupajsko vrelo i Homoljske planine vezuje se legenda o sakrivenom blagu koje je planina progutala, te se sada nalazi na dnu podvodne pećine. Pećinu naravno čuva vodeni duh, Tartor, a iako su brojni iskusni ronioci do sada otkrili čitav lavirint podvodnih kanala i tunela, blago je još uvek dobro sakriveno.

Šta još posetiti u okolini Krupajskog vrela ?

Kada Vas put nanese u ove krajeve, šteta je ne obići neke od naših najznačajnijih srednjovekovnih manastira koji se nalaze u okolini. Obilazak nekih od bisera srpske srednjovekovne arhitekture i slikarstva poput manastira Gornjak, Ravanice i Manasije, upotpuniće Vaš izlet po istočnoj Srbiji.


Podelite
Uštedite na sledećem putovanju
Ostavite nam e-mail adresu i prvi ćete dobiti najbolje popuste i ponude meseca.
Ne propustite najbolje ponude za odmor.