Podelite

U čemu je tajna slanog ljubičastog jezera u Vojvodini ?

Svi već znamo da Vojvođanska ravnica među svojim njivama krije i poneki dvorac, ali da li ste znali da se u ovom delu naše zemlje nalazi jedno jezero specifične boje? Ružičasta jezera Australije viđali smo na Instagramu, ali izgleda da ne moramo otići baš toliko daleko da bismo iskusili sličan doživljaj. Pačir banja je neotkriveni biser Vojvodine o kome će se tek čuti, stoga je idealna prilika da je posetite sada, dok nije preplavljena turistima.

Gde se nalazi Pačir banja

Pačir je malo naselje sa svega 2,500 stanovnika i nalazi se u opštini Bačka Topola, između Bajmoka i Stare Moravice, 30 km od Subotice. Sve do 2014 godine, meštani ovog sela vodili su jedan miran, tipično Vojvođanski život, ne privlačeći previše pažnje. Te 2014 godine, najzad je otvorena termalna banja, po planu na kome se radilo prethodnih 10 godina kako bi se ovoj, naizgled ruralnoj, sredini podario novi potencijal. 

Zašto je jezero slano i ljubičasto?

Pačir banja nije tipičan primer banja koje možete posetiti u Srbiji. Banjska voda se ne nalazi isključivo u bazenima već je tu i jedno jezero koje izuzetno podseća na prirodno, sa uređenom plažom. Ovo jezero, ili bolje rečeno jezerce, zauzima površinu od 2000㎡, odnosno kao dva olimpijska bazena. Voda je topla i izvire sa dubine od 1400 m, na samom izvoru temperatura vode je oko 73℃, ali bliže površini je već upola manje, oko 30℃ jer se meša sa čistom bunarskom vodom.

Ako ove godine ne uspete da se osolite u moru, korisno je znati da Pačirsko jezero ima oko 21g soli po litru, što ga čini najslanijim jezerom u celoj Panonskoj niziji. Dakle imamo slanu, toplu vodu, koja je pritom specifične ljubičasto-rozikaste boje. Uzrok takvoj boji nažalost dolazi sa pomalo neprijatnim mirisom, ali na njega ćete se brzo naviknuti, a i ne ostaje na koži nakon tuširanja. Jezero je bogato visokim koncentracijama fenol-joda, broma i litijuma, što mu daje tu specifičnu boju.

Da li je termalna voda u Pačiru lekovita?

Zbog svog jedinstvenog mineralnog sastava, ova voda je posebno pogodna za ljude sa reumatskim, vaskularnim i dermatološkim problemima. Međutim, imajte na umu da je preporuka da se u vodi ne boravi duže od 20 do 30 minuta. Dno jezera je posuto oblim kamenčićima tako da ne morate brinuti oko ulaska i izlaska iz vode.

Da li se naplaćuje ulaz?

Ovo kupalište ima svoje radno vreme u sezoni i otvoreno je od 10 do 19:30 časova. Ulaz je besplatan za decu do 4 godine, dok deca do 14 godina plaćaju 200 dinara. Ulaznica za odrasle je 300 dinara, postoje i porodični paketi, a svakog dana nakon 17:30 cena karte je 150 dinara. Korišćenje ležaljki i suncobrana je besplatno, a postoje i brojne dodatne opcije koje mogu upotpuniti celodnevni boravak.


Podelite
Uštedite na sledećem putovanju
Ostavite nam e-mail adresu i prvi ćete dobiti najbolje popuste i ponude meseca.
Ne propustite najbolje ponude za odmor.