Zašto biste trebali da posetite Pariz ?
Podeli

Pariz je grad koji je u svetu jako poznat kao grad svetlosti i ljubavi. On se, na mnogim anketama, nalazi na prvom mestu za najromantičniji grad na svetu. Ovaj grad ima toliko istorijskih znamenitosti, muzeja, dobrih restorana kao i mnogih romantičnih mesta da vam jedno putovanje u Parizu ne bi bilo dovoljno da uživate u svim ponudama koje on nudi.

Bez obzira na to da li ste u Parizu bili jednom, više puta ili ste ga viđali samo na filmovima, uvek će imati nešto specijalno da vam ponudi. U ovom članku ću vam predstaviti neke od najlepših mesta koje biste trebali da obiđete ako ikada budete posećivali Pariz.

Ajfelov toranj

Kakvo bi to putavanje u Pariz izgledalo kada ne biste posetili jedno od njegovih najposećenijih mesta, Ajfelov toranj ? Ajfelov toranj je jedna od najvećih atrakcija u svetu, koja svake godine privlači milione turista u Pariz. Često zvan i kao "Gvozdena dama", ova građevina je bila najviša u svetu od svoje sagradnje 1889 godine do 1930 godine.

Ono što je veoma interesanto kod Ajfelovog tornja je da kada se smrkne toranj treperi i svetluca. Možete uživati u tom predivnom prizoru na svakih sat vremena do 1 sat noću i on traje 5 minuta. Dakle u koliko je pao mrak i vi se nalazite u 8 sati uveče kod Ajfelovog tornja, predstava će trajati čitavih 5 minuta.

Ukoliko odlučite da se penjete na Ajfelov toranj postoje dve varijante, možete se popeti pešice stepenicama do 2 sprata, ili liftom. Da biste otišli na treći sprat morate da zamenite lift na drugom spratu. Pogled na svakom od ovih spratova oduzima dah, svaki sprat ima svoje prednosti. Na trećem spratu ćete moći da uživate u pogledu uz šampanjac.

Trijumfalna kapija i Avenue des Champs-Élysées

Trijumfalna kapija se nalazi u centru Place Charles-de-Gaulle. Svojom visinom od 50 metara ona pruža prelep pogled na Pariz. Ona je okružena kružnim tokom koji vodi na 12 avenija među kojima se nalazi i jedna od najpoznatijih avenija u svetu, glamurozna Avenue des Champs-Élysées, na koju imate prelep pogled sa vrha Trijumfalne kapije.

Ova avenija je dugačka skoro 2 kilometara i nalazi se u osi sa Trijumfalnom kapijom. Često je nazivaju kao najlepšom avenijom Pariza, ali je u Francuskoj poznata i kao najlepša avenija u svetu. U njoj ćete naći i neke od najvećih radnji kao što su Louis Vuitton, Cartier, Swarowski, i još mnogi drugi...

Notr Dam

Notr Dam je katolička crkva koja se nalazi na ostrvu Site (na francuskom: Île de la Cité). Site je jedno od dva prirodna ostrva na Seni. Izgradnja ove katedrale je trajala skoro čitava dva veka. Ulazak u katedralu umetnosti i istorije je besplatan, za razliku od ostalih znamenitosti Pariza.

Nalazivši se dugo na prvom mestu najviše građevina Pariza, Notr Dam zauzima simbolično mesto prvog ranka, što opravdava njeno 3 mesto u ovom članku. Nju posećuje preko 20 miliona posetilaca godišnje, što je čini najposećenijom znamenitosti Pariza, kao i cele evrope. Ona je takođe i jedna od najpoznatijih katedrala u Francuskoj pored Katedrale Notr Dam iz grada Rems.

Louvre

Naravno na listi je morao da se nađe i najveći muzej na svetu, koji obuhvata 72 000m2. Ovaj muzej je takođe i istorijska znamenitost, i spada pod Louvre-ovom palatom koja je sagrađena u 12 veku, dok je muzej sagrađen u 18 veku. U 2017 muzej je imao oko 8,1 miliona posetilaca što ga je učinilo i najposećenijim muzejem na svetu. U njemu možete videti neke od najboljih umetničkih radova na svetu, među kojima se nalazi i Da Vinci-ev najpoznatiji rad Mona Lisa, koju francuzi nazivaju La Joconde.

Bazilika Sakre ker

Sakre ker je rimokatolička crkva koja se nalazi na brdu Monmartr. Da biste se popeli do nje možete uzeti lift, ili ako ste puni energije možete se popeti i pešice, za šta ćete biti nagrađeni prelepim pogledom sa vrha Monmartr. Posle Ajfelovog tornja ovo je najviša tačka u Parizu.

Gradnja ove crkve, koja je ujedno politička i kulturna znamenitost, je započeta posle Francusko-Nemačkog rata 1870-tih godina. Sa skoro 11 miliona posetilaca godišnje ovo je druga najposećenija religiozna znamenitost Pariza, posle Katedrale Notr Dam. Iza crkve Sakre ker naćićete jedan deo gde se skupljaju umetnici koji prodaju svoje umetničke radove ili slikaju portrete turista na licu mesta.

Mulen ruž

Mulen ruž se nalazi u Monmartru kao i Bazilika Sakre ker. To je Pariski noćni klub/kabare osnovan 1889 godine, koji od spolja ima veliku imitaciju crvene vetrenjače. On se nalazi u Boulevard de Clichy, bulevar koji je jako poznat po svojim sex šopovima. Njegov stil i ime su imitirani od strane mnogih kabarea u svetu.

Mulen ruž je najpoznatiji u svetu kao mesto rođenja Kan kan plesa. Kan kan ples je u početku bio predstavljen kao seduktivni ples, ali je vremenom postao zabavni ples i počeo je biti predstavljan po kabareima širom evrope. Mulen ruž je danas velika turistička atrakcija, gde turisti mogu uživati u ovim zabavnim plesovima.

Izvor glavne slike za ovaj članak - Willian West

Podeli